Published At 27 Apr 2016, 11:55 PM Kategori: Nusantara, Masakan Indonesia Masa Penyediaan: 0 Jam 0 Minit Hidangan: 1 Orang. Yong Tau Foo…buat sendiri…puas makan.. RESEPI: 10 tangkai cili kering 3 sudu gula merah @ 2 ketul gula melaka Sebesar ibu jari belacan 3 sudu kicap 2 sudu sos tiram 2 sudu sos cili Air semangkuk 2 sudu tepung jagung Serbuk perasa Garam dan gula jika perlu 2 sudu minyak Bijan Kangkung 1 ikat Seafood yang digemari. Ia amat lazat bukan kerana intinya tetapi sup..dan berkali kali mamak cuba dptkan formula..dan inilah hasilnya kita kongsi sama. Lagi senang n cepat. Mula-mula masukkan semangkuk air tapis (air masak) kedalam periuk. Oleh MyResipi . KUAH Senang je nak buat kuah ni. Besides rasa dia sedap cara buat plak simple so save time dah kat situ. Hidupkan api. Jom belajar cara membuat, cara memasak dan download pelbagai resepi yang mudah, simple, ringkas dan sedap di sini. Ia cuma selingan untuk hilangkan kebosanan untuk membaca resepi. Perbezaan kuah yong tau fu dan kuah rojak petis ialah kuah yong tau fu lebih "mild" dan sedikit cair. Tuang dalam bekas, taburkan bijan dan hidangkan bersama bahan-bahan Yong Tau Foo. Tapi berbekalkan resepi kuah rojak mak mentua yang dia pernah ajar dulu, maka saya alter sedikit mengikut kesesuaian. Kuah yong tau fu juga ada 2 … 2. Resepi Sup Yong Tau Foo ini pernah mamak haji pernah rasa sangat lazat di sebuah kedai makan astaka di Kg.Melayu. Kategori Resepi > Yong Tau Fu > Yong Tau Fu. 6. 3. Johor Bahru pada tahun 1986. Yong Tau Fu By Kak Wan @ Resipicitarasawan Bahan Inti Yong Tau Fu 1 cawan isi ayam cincang 1 cawan isi ikan tenggiri cincang 1 sudu besar cili … Sedap!!! Bahan-bahan. Masukkan kiub pati ayam / Stok Ayam. so aida prefer yang simple lah. Yong Tau Foo Source : Resepi.net . Yong Tau Foo sauce It's been a while since I last update, Ramadan is here and during this time I am always busy *LOL* I did have some things that I would love to upload but not there just yet. Yong Tau Fu. In the meantime, I would like to share one of my favourite dish but the emphasis here is not about the dish but rather the sauce. Kalau takde jugak, rebus bahagian ayam (tulang) untuk dijadikan stok / pati ayam. Satu lagi resepi kita gabung terus kedua2 kuah tu jadi satu. Dengar kata 'kakak' akak menambah berpinggan-pinggan juga YONG TAU FOO ini. Sos Manis 200gm taucu hitam (siap dikisar) 1 cawan air 1/2 cawan kicap pekat 1 sudu makan minyak masak 1/2 sudu makan tepung jagung/ dicampur bersama sedikit air gula secukup rasa Sos Pedas 20 biji cili merah/dikisar 1 cawan air 2 … SHARE: 0 komen 0. kakwan Tuesday, March 13, 2018 Edit this post. Satu resepi kita asingkan kuah hitam dan putih. Cara-cara: 1. https://singaporelocalfavourites.com/best-young-tau-foo-recipe.html Yong tau foo ni ada dua resepi. Yang dua kuah tu banyak benda nk buat n kena sediakan. KWETIAU GULUNG / LAKSAM Untuk yang ini akak guna resepi LAKSAM kerana permintaan keluarga yang gemar akan texture nya yang lembut saperti yang akak buat …